Facebook

Subskrybuj RSS

Spalanie tłuszczu

drukuj Polec Znajomemu

Research: Spalanie tłuszczu - kwiecień 2010

data: 25.03.2010

Ćwiczenia nie wpływają na dobowe spalanie tłuszczu

 

Kolejne święta za pasem, w związku z czym hordy ludzi zaczynają okupować siłownie, aby spalić trochę tkanki tłuszczowej. Czy ich ciężka praca jest warta wysiłku? W przeglądzie literatury dokonanym przez Edwarda Melansona i jego współpracowników ze School of Medicine Uniwersytetu Colorado w Denver, naukowcy doszli do wniosku, że utrata tkanki tłuszczowej wymaga zmieniającej się równowagi energetycznej tak, by energia wykorzystana do procesu utleniania tłuszczu (jego zużywania) przewyższała jego wchłanianie. Ćwiczenia zwiększają wydatkowanie kalorii, ale nie wpływają na całkowite zużywanie tłuszczu w ciągu 24 godzin. Utrata tłuszczu w wyniku samej aktywności fizycznej jest niezwykle trudna. Efektywna utrata tkanki tłuszczowej wymaga ograniczania poboru kalorii oraz zwiększania stopnia ich zużywania. Naukowcy doszli do wniosku, iż umiarkowany wysiłek fizyczny (mniej niż jedna godzina dziennie) zapobiega przybieraniu na wadze i odzyskiwaniu utraconych kilogramów po okresie chudnięcia, ale nie jest wystarczająco efektywny bez równoczesnego stosowania diety. Tkankę tłuszczową można spalić jedząc mniej i ćwicząc więcej. (Exercise and Sports Science Reviews, 37: s. 93–101, 2009)


Picie piwa związane z tyciem, ale nie z powstawaniem „mięśnia piwnego”

 

Klasyczny „mięsień piwny” ma niewiele wspólnego z piciem piwa. Tak naprawdę, umiarkowana konsumpcja tego trunku korzystnie wpływa na zdrowie i może wydłużyć życie. W badaniu trwającym 8,5 roku i przeprowadzonym w German Institute of Human Nutrition w Potsdam-Rehbruecke, naukowcy odkryli, że osoby pijące ponad 1 litr piwa dziennie mają większy obwód brzucha, ale mniej tkanki tłuszczowej (zwiększenie masy brzusznej tkanki tłuszczowej u uczestników badania było proporcjonalne do wzrostu całkowitej ilości tłuszczu w organizmie). Kobiety nie pijące miały najmniejszy obwód talii. Mięsień piwny to coś okropnego: wygląda okropnie, rujnuje możliwości seksualne, zwiększa ryzyko zawału serca, udaru i cukrzycy, powoduje zaburzenia erekcji, zwiększa ciśnienie krwi i obniża poziom energii. Mięsień piwny jest niekorzystny, ale za jego powstanie wcale nie jest odpowiedzialne piwo.
(European Journal of Clinical Nutrition, 63, s. 1143–1149, 2009)
 
Fatostatyna może być cudownym środkiem odchudzającym


Otyłość zwiększa ryzyko zawału serca i udaru oraz skraca życie. Co więcej, związana jest z innymi niebezpiecznymi problemami metabolicznymi takimi, jak wysoki poziom cholesterolu i insulinooporność. W badaniu przeprowadzonym na myszach w Baylor College of Medicine w Teksasie, odkryto, iż lek zwany fatostatyną zapobiega formowaniu się tkanki tłuszczowej i stymuluje uwalnianie nadmiaru energii pod postacią ciepła. Dodatkowo zwiększa metabolizm cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i zapobiega akumulacji tłuszczu w wątrobie. Fatostatyna może się stać magicznym środkiem zdolnym do jednorazowego wyeliminowania wielu czynników ryzyka związanych z układem krążenia. Jednakże, środki odchudzające działające na myszy rzadko kiedy są efektywne w ludzkim organizmie. Dlatego też potrzebna jest większa liczba badań, aby ustalić czy środek ten może zapobiec epidemii otyłości.
(Reuters, 27 sierpnia 2009)


Światło dzienne stymuluje wytwarzanie brunatnej tkanki tłuszczowej


Brunatna tkanka tłuszczowa to wysoce energetyczna tkanka, w której energia z pożywienia jest przemieniana bezpośrednio na energię cieplną. Natomiast biała tkanka tłuszczowa magazynuje energię. Metabolizm energetyczny działa poprzez serię powiązanych ze sobą reakcji. Oznacza to, że energia uwalniania w wyniku rozpadu tłuszczu, węglowodanów i białek zostaje wychwytywana w innych reakcjach, takich jak synteza ATP (wysoko energetycznego związku) lub jest magazynowana w postaci tłuszczu lub węglowodanów. Energia z rozpadu substancji pokarmowych może zostać uwolniona pod postacią ciepła, zamiast zostać przemieniona do ATP. W brunatnej tkance tłuszczowej energia z pożywienia jest bezpośrednio konwertowana do ciepła. Tkanka ta jest tak aktywna metabolicznie, że jej 56 gramów jest w stanie spalić 500 kalorii dziennie. Brunatna tkanka tłuszczowa produkuje do 300 razy więcej ciepła na jednostkę wagi niż jakakolwiek inna tkanka. Michael Symonds wraz ze współpracownikami z Uniwersytetu Nottingham w Wielkiej Brytanii odkrył, że światło dzienne stanowi główny czynnik kontrolujący aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej. Sztuczne zwiększanie dostępności światła w czasie zimy może stanowić nowatorski sposób na stymulowanie utraty wagi.
(ScienceDaily, 25 sierpnia 2009)
 

Cały artykuł można przeczytać w kwietniowym "Muscular Development"

Realizacja: Ideo CMS Edito Powered by:
Copywrite © 2008 Wszelkie prawa zastrzeżone
Wydawcą portalu internetowego musculardevelopment.pl jest Fitness Authority® Sp. z o.o. (Wydawca) z siedzibą w Otominie, ul. Konna 40. Wszelkie prawa do treści, elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, aplikacji i baz danych są zastrzeżone na rzecz Wydawcy lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały - na podstawie współpracy z Wydawcą – są udostępniane w portalu musculardevelopment.pl

counter_pages