Facebook

Subskrybuj RSS

Spalanie tłuszczu

drukuj Polec Znajomemu

Research: Spalanie tłuszczu - luty 2010

data: 22.01.2010

Mississippi i Alabama to najbardziej „otyłe” stany Ameryki
 
Każdego roku fundacje Trust for America's Health i Robert Wood Johnson Foundation publikują szczegółowe raporty dotyczące otyłości w Ameryce. Tegoroczny raport pokazuje, że Ameryka znajduje się w stanie klęski zdrowia publicznego, który pokrywa się z kryzysem gospodarczym. Wskaźniki otyłości ludzi dorosłych i dzieci wzrosły 2–3-krotnie przez ostatnie 30 lat. W 2008 r. wskaźnik otyłości wzrósł w 23 stanach, a nie obniżył się w żadnym.
Mississippi i Alabama są „najgrubszymi” stanami, wskaźnik otyłości wynosi tam 32,5% i 31%, podczas gdy Colorado jest stanem „najszczuplejszym” i wskaźnik ludzi otyłych wynosi 18,9%. Koszty opieki zdrowotnej wzrastały w niepokojącym tempie przez ostatnie 10 lat, częściowo z powodu epidemii otyłości. Regres gospodarczy zwiększył liczbę depresji i sprawił, że z powodów finansowych trudniej jest rodzinom wybierać zdrowe produkty. Z tej przyczyny prawdopodobnie wskaźnik otyłości będzie nadal rósł w najbliższych latach.
(Obestitywww.healthyamericans.org, lipiec 2009)
 
Diety wysokowęglowodanowe są powiązane ze spadkiem otyłości
 
Diety ubogie w węglowodany wspierają utratę wagi najskuteczniej przez pierwsze 6 miesięcy odchudzania, ale diety z dużą dawką węglowodanów są skuteczne podczas długoterminowej kontroli wagi. Badanie przeprowadzone na blisko 5 tys. zdrowych dorosłych osób z Kanady przez Anwara Merchant z University of South Carolina wykazało, że ludzie, którzy jedli więcej węglowodanów mieli mniejsze predyspozycje do otyłości czy nadwagi. Podzielono badanych na 4 grupy, z których każda spożywała inną ilość węglowodanów. Pierwsza grupa spożywała o 100 kalorii mniej niż ostatnia i prawie dwukrotną ilość błonnika. Dieta pierwszej grupy zawierała również o 30% mniej białka i o 50% mniej nasyconych tłuszczy. Oficjalne oświadczenie American Dietetic Association zaznacza, że badanie dostarczyło ważnych informacji, ale nie analizowało wpływu typu węglowodanów w diecie na otyłość i nadwagę. To badanie pokazało jak istotne jest włączanie węglowodanów do diety przy długoterminowej kontroli wagi, w szczególności z takich źródeł jak pełne ziarna, owoce i warzywa.
(„Journal of the American Association”, 109:1163–1164, 2009)
 
Dieta Atkinsa jest powiązana z występowaniem chorób serca u ludzi w średnim wieku
 
Dieta Atkinsa bogata w białko i tłuszcz, a uboga w węglowodany jest bardzo skuteczna przy krótkim okresie odchudzania. Przez lata specjaliści od serca i eksperci od zdrowia publicznego krytykowali tę dietę ze względu na dużą zawartość nasyconych tłuszczy, które powodują choroby serca.
Analiza przypadku pewnego 51-letniego mężczyzny pokazała zagrożenia, które mogą pojawić się podczas stosowania tej diety. Powoduje ona ketozę, która wywołuje produkcję metyloglioksalu, jest on przyczyną rozpadu naczyń krwionośnych i tkanek. Przed przejściem na dietę mężczyzna nie wykazywał żadnych oznak choroby wieńcowej. Jego całkowity cholesterol i LDL (zły cholesterol) były niskie: 145 i 85 mg/dL i skan wapnia w sercu nie wykazywał choroby wieńcowej. Wyniki zmieniły się, kiedy mężczyzna na 3 lata przeszedł na dietę Atkinsa. Jego cholesterol i LDL wzrosły do 230 i 154, pojawiły się problemy z erekcją oraz ból w klatce piersiowej. Mężczyzna był hospitalizowany w powodu bólu w klatce. Badanie wykazało ostre zwężenie jednej z tętnic. Po tym jak mężczyzna zrezygnował z diety Atkinsa poziom jego cholesterolu i LDL wróciły do wcześniejszych poziomów, a problemy z erekcją ustąpiły. Było to badanie zaledwie jednego przypadku, więc nie oznacza to, że dieta Atkinsa wywołuje takie efekty u wszystkich ludzi.
(„Journal of the American Dietetic Association”, 109:1263–1265, 2009)
 
Cudowny lek redukuje tkankę tłuszczową u szczurów
 
Ameryka znajduje się w punkcie kulminacyjnym epidemii otyłości, co przyczynia się do zwiększenia kosztów opieki zdrowotnej i obniżenia jakości życia. Diety odchudzające i programy ćwiczeń kompletnie zawiodły. Badanie przeprowadzone na University of Indiana pokazało, że lek złożony z substancji chemicznych, które zwiększają działanie hormonu glukagonu, spowodował nagłą utratę wagi u szczurów. Lek działa poprzez obniżenie apetytu i przyspieszenie metabolizmu. Nie został jeszcze przetestowany na ludziach. W 1995 r. naukowcy odkryli podobne efekty po wstrzyknięciu szczurom hormonu leptyny, ale kuracja nie działała w przypadku człowieka. Miejmy nadzieję, że tym razem efekt będzie lepszy.
(„Nature Chemical Biology”, opublikowano w Internecie 13 lipca 2009 r.)
 
Amatorzy piwa są bardziej otyli
 
Ostatnie badania poddały w wątpliwość związek pomiędzy piciem piwa a brzuszkiem piwnym. Ludzie, którzy piją umiarkowane ilości piwa żyją dłużej, miewają mniej ataków serca i udarów i w ich przypadku zmniejsza się również ryzyko choroby Alzheimera i artretyzmu. Umiarkowane picie poprawia zdrowie, ponieważ obniża insulinooporność, co wpływa na sprawność seksualną, odkładanie tłuszczu w okolicy brzucha, ciśnienie krwi, poziomy tłuszczy we krwi (cholesterol LDL i HDL) i stany zapalne. Wysokie spożycie alkoholu może być jedną z przyczyn długowieczności w krajach takich jak Francja, Włochy, Hiszpania i Portugalia. Kiedy już myślisz, że bezpiecznie możesz pić piwo pojawia się badanie, które przynosi odwrotne wnioski. Niemieccy badacze odkryli związek pomiędzy piciem piwa a zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej. Amatorzy piwa wykazali większy obwód talii, a także większą ilość tkanki tłuszczowej. Picie piwa nie miało wpływu na zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej u kobiet. Większość badań wskazuje, że umiarkowane spożycie alkoholu jest dobre dla zdrowia, przynajmniej u ludzi nieuzależnionych i niemających problemów psychospołecznych związanych z alkoholem.
(„European Journal Clinical Nutrition”, w druku, opublikowano w Internecie 24 lipca 2009 r.)
 
Ćwiczenia fizyczne nie przyspieszają dobowego spalania tkanki tłuszczowej

 
Ćwiczenia zwiększają zdolność mięśni do wykorzystywania tłuszczu. Z przeglądu literatury Edwarda Melansona i jego współpracowników z University of Colorado w Denver School of Medicine wynika, że ćwiczenie nie zwiększa dobowego zużycia tłuszczu. Popularne twierdzenie, że ćwiczenia poprawiają utlenianie tłuszczu po wysiłku jest mitem. Ćwiczenia pomagają utrzymywać wagę dzięki tworzeniu ujemnego bilansu kalorycznego i zwiększaniu masy mięśniowej, co przyspiesza metabolizm. Organizm zaczyna wykorzystywać zapasy tłuszczu, kiedy wydatek energetyczny przekracza ilość energii dostarczonej w pokarmie, a dostarczonego tłuszczu jest mniej niż utlenionego. Naukowcy wnioskują, że ćwiczenia o umiarkowanej intensywności nie spalą większej ilości tłuszczu, chyba że będziemy konsumować mniej kalorii i tłuszczu w pokarmie. Ćwiczenia nie są metodą na każdą nadwyżkę tkanki tłuszczowej, ale mają korzystny wpływ na metabolizm, kondycję układu mięśniowo-szkieletowego i sercowo-oddechowego.
(„Exercise Science Sports Reviews”, 37:93–101, 2009)
 
Otyłość powoduje zanik chrząstki
 
Zanik chrząstki, która chroni powierzchnię kości prowadzi do bólu stawów i artretyzmu. Frank Roemer wraz z kolegami z Boston University Medical School odkryli, że otyli ludzie powyżej 50. roku życia wykazują przyspieszony zanik chrząstki w kolanach. Naukowcy mierzyli zmiany w chrząstce przez ponad 30 miesięcy. Wzrost indeksu masy ciała (miara stosunku wzrostu i wagi) o jedną jednostkę skutkował zmniejszeniem gęstości chrząstki o 11%. Zasugerowano, że zmniejszenie wagi ciała jest najlepszą metodą zapobiegania zanikowi chrząstki. Inne badania wykazały, że ćwiczenia siłowe zapobiegały utracie chrząstki i zwyrodnieniu stawów. Budowanie silnych mięśni pomaga stawom i redukuje nadmierny nacisk na komórki chrząstek.
(„Radiology”, w druku, sierpień 2009 r.)
 
Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób notuje wzrost wskaźnika otyłości
 
Amerykańskie Centra ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób ostrzegają, że wskaźnik otyłości w Stanach Zjednoczonych wzrósł z 25,6 % w 2007 r. do 26,2 % w 2008. Pięć stanów na południu ma wskaźnik wyższy niż 30%. Eksperci do spraw zdrowia twierdzą, że nie zapowiada się na to, że sytuacja się poprawi. Kryzys gospodarczy zwiększył poziom stresu u milionów Amerykanów, co przyczyniło się do tycia. Stan gospodarki sprawia, że przeciętnym rodzinom trudniej jest zarobić na zdrowe pożywienie, takie jak owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty. Wysiłki podjęte, aby zwiększyć ilość aktywności fizycznej dzieci i dorosłych spaliły na panewce. Ludzie muszą wziąć osobistą odpowiedzialność za rosnące obwody swoich talii. Powinni więcej się ruszać, zjadać mniej kalorii i starać się przygotowywać zdrowsze posiłki. Wskaźniki otyłości są o wiele wyższe niż podczas Wielkiej Depresji, a więc problem jest bardziej złożony.
(Reuters, 9 lipca 2009 r.)

Realizacja: Ideo CMS Edito Powered by:
Copywrite © 2008 Wszelkie prawa zastrzeżone
Wydawcą portalu internetowego musculardevelopment.pl jest Fitness Authority® Sp. z o.o. (Wydawca) z siedzibą w Otominie, ul. Konna 40. Wszelkie prawa do treści, elementów tekstowych, graficznych, zdjęć, aplikacji i baz danych są zastrzeżone na rzecz Wydawcy lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały - na podstawie współpracy z Wydawcą – są udostępniane w portalu musculardevelopment.pl

counter_pages